Üdv mindenkinek!

Készítettem egy kis összefoglalót az elmúlt öt évről. Ebben a posztban részletesebben láthatjátok, hogyan teljesítettek a SpEFEKTETO egyes portfólió csomagjai, összehasonlítva a világ legjobb benchmarkjaival.

 

Ahogy ismertek, nem szeretek sokat beszélni (írni). Tehát ebben az esetben is hű leszek önmagamhoz. Kettős érzésem van, mondhatnám, hogy egyszerre nevetek és sírok. Megtudod miért, ha tovább olvasod.

 

Először nézzük a SpEFEKTETO komplex portfóliójának hozamát a kezdetektől számítva 2015.01.01-től 2019.12.31-ig, összehasonlítva a világ fő piacaival. 

 

A komplex portfólió nagyon jól teljesített. Valójában meghaladta az elvárásaimat, és jobbak voltunk, mint a világ legjobb tőzsdéi. A legjobban teljesítő tőzsde az Egyesült Államokban az elmúlt öt évben, a NASDAQ volt de 40,6% -ponttal sikerült legyőznünk, ami 4,5% -ponttal jobb éves teljesítményt jelent! A nagy szárnyalása (lufi) ellenére én mindig az S&P 500-at tartom a fő referenciapontnak. A SpEFEKTETO Komplex Portfólió öt év alatt 73,4% -ponttal tudta legyőzni az S&P 500-at, ami 8,8% -ponttal jobb éves teljesítményt jelent! A többi nyugat-európai és távol-keleti piac messze elmaradt ettől a teljesítménytől.

Komplex Portfólió “C”, összteljesítmény (5 év): +130.4% + Osztalék 

Komplex Portfólió “C”, éves teljesítmény: +18.2% + Osztalék

 

 

Benchmarkok a SpEFEKTETO „B” és „A” portfólióival szemben.

 

Sajnos a “B” és “A” portfólió eddig nem felelt meg az elvárásaimnak. Közel sem vagyunk a 25% és 35%-os éves hozamhoz. A “B” portfólió ugyan megverte 5,8%, 46,4% és 79,2% -ponttal  a Komplex portfóliót, a NASDAQ-ot és az S&P 500-at, de ez nem az a teljesítmény amivel elégedettek lehetünk! Egyébként ez 0,6%, 5,1% és 9,4% ponttal jobb éves teljesítményt jelent.

Portfólió “B”, összteljesítmény (5 év): +136.2% 

Portfólió “B”, éves teljesítmény: +18.8% 

 

Az “A” portfóliót a Komplex Portfólió, a NASDAQ és az S&P 500 is megverte 82,4%, 41,8% és 9% -ponttal. Ez 10%, 5,5% és 1,2% -ponttal jobb éves teljesítményt jelent. Mindazonáltal a Dax-ot és Hong Kongot így is sikerült magunk mögé utasítani!

Portfólió “A”, összteljesítmény (5 év): +48% 

Portfólió”A”, éves teljesítmény: +8.2%

Mindenképpen javítanom kell, hogy a jövőben elérjem az évi 25% és 35% célt.

 

Most vessünk egy pillantást az elmúlt 5 év legjobban teljesítő befektetési alapjaira.

                                                                                                                   Source: www.nerdwallet.com 

Mint látható, szépen körbevesszük a mezőnyt. A SpEFEKTETO két portfóliójának is sikerült legyőznie a legjobb részvényalapot, a Brown Advisory Growth Equity Fundot. A B portfólió 4,57% -ponttal, a Complex Portfolio 3,97% -ponttal teljesített jobban. Bár számításaim szerint a Brown Advisory Growth Equity Fund csak 2015 és 2019 között ért el 7,2% -os éves hozamot.

 

Nézzünk meg egy másik összehasonlítást!

                                                                                                      Source: www.kiplinger.com

Az eredmények rangsorolási szempontból hasonlóak az előzőekhez. A Morgan Stanley Institutional Global Opportunity “A” Alap éves szinten 17,61% -kal gyarapodott a vizsgált 5 éves időtávon, ami 1,19% és 0,59% -ponttal elmarad a “B” és a Komplex portfólió teljesítményétől.

Ezenkívül fontos megemlíteni, hogy a 2013-as indítási év óta nem volt veszteséges évünk! Megjegyzés: A 2013–2015 közötti időszakban a portfólió-kiválasztási rendszer nagyon sokat változott-fejlődött, ezért 2015-től számítom az eredményeinket.

 

Végül nézzük meg a világ tőzsdéinek 2019-es teljesítményét. Soha ne legyen rosszabb év!

                                                                                        Source: Portfolio.hu online gazdasági újság

 

 

 

Összefoglalva, elégedett vagyok a teljesítményemmel, vagyis a teljesítményünkkel, mivel Te is részese vagy! Élvezd a SpEFEKTETO hozamait! Mindemellett további javulásra törekszem a jövőben, különösen a két megosztott portfólióban. Ne felejts el feliratkozni és kommentálni!

 

Szép napot!

 

0

Kosár tartalma