Üdv mindenkinek!

 

Ebben a cikkben megmutatom, hogy mit vegyél figyelembe a legjobb értékpapírszámla, bank vagy brókercég kiválasztásakor.

Fontos megjegyezni! A szempontok felállításánál a deviza vagy más származékos piacokat kevésbé veszem figyelembe, szemben a tőzsdei részvénybefektetéssel, mivel a SpEFEKTETO ezekre összpontosít.

 

A fő szempontok a következők:

 

• Mennyire biztonságos a vállalat háttere?
stabil banki / pénzügyi háttér
eredet
felügyelet / pénzügyi büntetés
• Milyen befektetővédelmi garancia vonatkozik a pénzedre?
• Mennyi az értékpapírszámla költsége?
számlavezetési díj
inaktivitási díj
készpénzfelvételi díj
tranzakciós költség
osztalékjóváírási díj
átutalási költség
• Milyen szolgáltatások érhetők el a számlán keresztül?
minimális számlaméret
opcionális alszámlák
online felület használata
ügyfélszolgálat nyelve
• Mennyi tőzsde érhető el az adott szolgáltatónál?
• Mennyi az elérhető termékek, részvények és alapok száma?

 

Mennyire biztonságos a vállalat háttere?

Az első, amit feltétlenül meg kell vizsgálni, az a saját bankod, mivel már van tapasztalatod velük kapcsolatban. Tekinthetsz rájuk, mint kiindulási-összehasonlítási alapra, kivéve, ha nemrég nyitottál számlát náluk. Banki háttérrel kell rendelkezniük, vagy/és több országban is jelen kell lenniük. Minél nagyobbak, annál jobb.

Fontos ellenőrizni, hogy a cég hol van bejegyezve, és milyen felügyelet felügyeli a működését. A legjobb, ha a céget a saját országában regisztrálták. Nem a legjobb jel, ha ez adóparadicsomban van. Minél idősebb a társaság, annál jobb. Ellenőrizd a céggel szembeni büntetéseket, pénzügyi szankciókat! Ellenőrizd a hírnevét!

 

Milyen befektetővédelmi garancia vonatkozik a pénzedre?

A befektetővédelem lényege: A befektetőket védi, hogy az a társaság, amelybe befektetnek, ne tudja ellopni a pénzüket vagy visszaélni vele. Az ellenőrzés minden országban eltérő, szerezz információkat megbízható forrásokból. Magyarországon ez a BEVA és az MNB. Az Egyesült Államokban az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC), az értékpapír-befektetővédelmi társaság (SIPC) amely az 1970-es értékpapír-befektetővédelmi törvény (SIPA) alapján jött létre.

Az egyéb biztosítások néhány százezer dollártól 30 millió dollárig terjedhetnek. Fontos, hogy alaposan nézz utána a számoknak!

Magyarországon, ha a kártalanítás feltételei teljesülnek, a BEVA befektetőnként legfeljebb százezer euróig (kb. 30 millió forintig) fizet kártérítést. Az euróban denominált összeg forintra történő átszámítása az MNB elszámolás napján érvényes devizaárfolyamon történik. A kártérítés összege száz százalék egymillió forintig, DE egymillió forint felett, egymillió forint plusz a fennmaradó összeg kilencven százaléka.

 

Mennyi az értékpapírszámla költsége?

Számlavezetési díj
A számlavezetésért a bank által felszámított díj, amelyet általában rögzített időközönként (havonta, negyedévente, évente) számolnak fel, függetlenül a számla méretétől (egy bizonyos összeg felett azért lehetnek kivételek). Kérdés megéri? A válasz igen, ha más költségek, például a tranzakciós költségek alacsonyabbak, mint más szolgáltatóknál. Magyarul, amiért használod a saját pénzed, fizetned kell. Megjegyzem, ez a díj számtalan országban nem létezik, de Magyarországon igen.

Ne feledkezz meg a késedelmi díjakról sem pl. negatív egyenleg esetén.

Inaktivitási díj
Valójában ez pontosan ellentéte a fentieknek, ami a magyar szolgáltatóknál jellemzően nem létezik. Véleményem szerint az inaktivitási díj még kevésbé szimpatikus. Fizetned kell, mert nem használod bizonyos időközönként a számlád. Kicsit abszurd, nem? Számomra ez egyértelműen kedvezőtlen, tekintve a kereskedési és befektetési stratégiámat, az egy évben elvégzett tranzakciók számát.

Készpénzfelvételi díj
A pénz kifizetésének költsége. Ez azért fontos tényező, mert amikor eljön az idő, és ki akarod venni a pénzed a brókerszámláról (remélhetőleg minél nagyobb összeg), nagyon is számít, mennyit kell fizetned érte. Ez a költség is teljesen változó, van olyan cég, ahol havonta egyszer ingyen veheted ki a pénzt. A legjobb, ha a brókercég át tudja utalni a pénzed a folyószámládra/devizaszámládra. Az ugyanazon valutában/devizában történő átutalás költsége alacsonyabb.

Tranzakciós költség
Értékpapírok vételéből vagy eladásából eredő költségek. Ha egy évben jelentős számú tranzakciót hajtasz végre, akkor ez az egyik legfontosabb szempont számodra. Például napi kereskedés (day trade). A tartomány meglehetősen széles, 0% és 1% közötti általában. Ez a költség tőzsdétől függően változhat. Ezen felül van egy minimális díj is (pl. min. 15 USD egy nyitásért/zárásért), amely meghatározza a minimális összeget, amellyel érdemes pozíciót nyitnod.

Osztalékjóváírási díj
Az osztalék jóváírásáért általában nem kell díjat fizetned, de ha mégis, akkor meg kell nézned a külföldi vállalatok osztalékfizetésére vonatkozókat is. Kizárólag külföldi vállalatok osztalékjóváírásáért számíthatnak fel díjat.

Átutalási és egyéb költségek
Ez magában foglalja a fentieken kívüli költségeket. Például két alszámla közötti átutalás költségét. Egyéb termékek vagy szolgáltatás költségeit.

 

Milyen szolgáltatások érhetők el a számlán keresztül?

Minimális számlaméret
Ez kevésbé fontos dolog, de jó, ha tudod. A nagyobb limit gyakran pozitív jel, mivel sok kétes brókercég csábítja azzal az ügyfeleket, hogy alacsony vagy nulla a minimálisan elhelyezhető összeg. Az átlag, általában 3-5 ezer dollár.

Opcionális alszámlák
Nyithatok alszámlát a szolgáltatómnál? Sajnos vannak olyan szolgáltatók, ahol nem tudsz. Például ez szempont számomra, mert a swingtrade és longtrade összegeket külön számlán tartom.
Vannak olyan szolgáltatók, ahol csak egy fő számlád lehet, alszámla nyitására nincs lehetőség. Ezzel szemben van brókercég, ahol több alszámlád is lehet, de 100 ezer euró a minimum. A leggyakoribb, hogy nyithatsz alszámlát, de a brókercég alszámlánként külön díjat számol fel ezért.

Online felület használata
Ez egy szubjektív dolog. Fontos, hogy ha önállóan végzed a kereskedést, akkor jól átlátható rendszert válassz. Minden szükséges eszközzel rendelkezzen, ami számodra fontos és a rendszer legyen stabil. Minden platformon elérhető? Mac, iOS, PC, Android vagy csak webes felület?

Valós idejű adatok
Általában a valós idejű adatokért fizetned kell. Ellenkező esetben 15 perccel késleltetett adatok jelennek meg. Számomra felesleges a real time, ha nagyon tudni akarom az adott pillanatban egy részvény árát, megnézem yahoo-n, google-n vagy bloombergen ingyenesen. Viszont ha te day tradelsz, akkor számodra szempont lesz ez a költség.

Ügyfélszolgálat nyelve
Azt hiszem, ezt nem kell magyarázni. Olyan szolgáltatót válassz, ahol folyékony a kommunikáció köztetek.

 

Mennyi tőzsde érhető el az adott szolgáltatónál?

A válasz erre a kérdésre a legegyszerűbb, minél több, annál jobb. Sosem elég! Az alábbiakban felsorolom a legfontosabb tőzsdéket.

Australian Securities Exchange
Deutsche Börse (Frankfurt Floor)
Deutsche Börse (XETRA)
Euronext Amsterdam, Brussels, Lisbon, Paris
Hong Kong Exchanges
Johannesburg Stock Exchange
Kanada (TSE, TSX)
London Stock Exchange
Milan Stock Exchange
OMX Copenhagen
OMX Helsinki
OMX Stockholm
Oslo Stock Exchange
Prague Stock Exchange
SIX Swiss Exchange
USA (NASDAQ, NYSE, AMEX, ARCA)
Vienna Stock Exchange
Warsaw Stock Exchange

 

Mennyi a rendelkezésre álló termékek, részvények és alapok száma?

Ugyanaz igaz itt is. Minél több, annál jobb. Például az Resténél összesen 27 000 termék áll rendelkezésre 29 tőzsdén, de ez nem mindig elég!

Külföldi részvények, nemesfémek, határidős piacok, CFD kereskedés, deviza piac, deviza opciók, deviza határidős ügyletek, befektetési alapok, ETF-ek, állampapírok stb.

 

Összegzés

Mindezeket figyelembe véve nincs mindenki számára tökéletes brókercég. De a fenti tulajdonságokat és jellemzőket szem előtt tartva kiválaszthatod azt a szolgáltatót, amelyik a legjobban megfelel a te preferenciáidnak. Az alábbiakban felsorolok néhányat:

ERSTE (Ausztria) portfolio.hu
InteractiveBrokers (USA)
Saxo Bank (Denmark)
LYNX (Netherlands)
robinhood (USA)

 

Válassz bölcsen!
U.i. Bár nem vettem figyelembe a devizakereskedés szempontjait, kérlek, ne felejtsd el a következőket, ha te devizával akarsz kereskedni! Válassz mindig No Dealing Desk brókert és változó spread-et!

 

0

Kosár tartalma