Fiatal koromban – 18-20 évesen – egy út kristályosodott ki bennem. Ezek nem voltak konkrét célok még, inkább csak ösztönök. Olyat akartam csinálni és úgy, ahogy azt még senki előtte. Valamit, ami kihívást jelent, és ha képes vagyok rá, boldog leszek és elégedett. Olyat alkotni, ami által független életet élhetek.

Gyerekként ezernyi kérdés kavargott a fejemben a világ nagy dolgairól, közülük az egyik a tőzsde volt. Egy misztikus világ, amiről mindenkinek van véleménye, de hogy pontosan mi az és hogyan működik, csak kevesen tudták.

Válaszokat akartam. Tudtam, hogy hosszú utat kell megtennem és, hogy segítség nélkül nem lesz könnyű. Még öt évvel az egyetem előtt vásároltam meg az első részvénytúlsúlyos befektetési alapomat. Később, az egyetemi évek alatt mélyültem el igazán a témában, az általánosságokon túl, a technikai elemzés elsajátításával kezdtem. A legtöbbet autodidakta módon tanultam. 2010-ben a diplomamunkámat is a technikai elemzésből írtam.

 

Ahogyan kezdtem!

 

Tudtam, hogy sok időt és energiát kell feláldoznom a célom elérése érdekében, tudtam hogy a pénzügyi szak csak egy kis részét adja az egész “tortának”.

A BA diploma megszerzése után, a fizikális állapotom jelentősen romlott, már 24 órás fájdalmaim voltak. Hazaöltöztem a szüleimhez, orvosról-orvosra jártam, míg 2013 januárjában kiderült végre, veleszületett rostalapú aránytalanságom van (CFTD). Így ezt követően, kizárólag otthon voltam képes arra, hogy folytassam az önképzést.

2013-ban komoly fordulat vett az életem. Számtalanszor megfordult a fejemben, hogy feladom, nincs tovább, nincs értelme tovább küzdeni. Tulajdonképpen ez volt a vívódás és megvilágosodás éve. “Fentről” kaptam a segítséget, de erről nem beszélek, talán majd egyszer. A lényeg, hogy sikerült folytatnom a korábban elkezdett munkámat, amit már elveszettnek éreztem. Sikerült az addig megszerzett tudást fundamentális síkra helyeznem, vagyis kombinálni a technikai szemléletet a fundamentális, értékalapú szemlélettel. 2013-2015 között létrehoztam egy portfólió-kiválasztási rendszert, amely ma a SpEFEKTETO befektetési filozófiájának a gerincét adja.

 

Ahogyan kezdtem!

 

A legnagyobb segítség a szakmai kérdésekben, Warren Buffett és filozófiája volt. Az első könyv, amit olvastam róla, hiszen ő maga sosem írt könyvet, Robert G. Hagstrom: A Warren Buffett módszer címet viseli. Szeretném megragadni az alkalmat és köszönetet mondani nekik.

Természetesen mindig van mit javítani, de a kétlépcsős rendszerem 2015 óta működik, folyamatos apróbb finomítások mellett, hiszen a fejlődés nem állhat meg. A SpEFEKTETO felhasználói az oldalon keresztül értékes információkhoz jutnak és ezeket felhasználják a saját befektetési döntéseikhez.

 

UNICEF – MIÉRT CSINÁLOM?

A kézenfekvő válasz az lenne, hogy a betegségemért, de nem ez a helyzet. Két dolog miatt: Az egyik, az egy konkrét pillanat volt, amikor a legjobb barátom megtanított arra, hogy adni jó dolog.

Egy magyar kisváros sétálóutcájában sétálva összefutottunk egy hajléktalannal, aki pénzt kért. Abban az időben volt elég pénzem, hogy adjak, de nem adtam neki. Azt gondoltam, hogy úgyis el fogja pazarolni, kidobott pénz. Aztán a legjobb barátom, akinek akkoriban kevés pénze volt, hisz még diákok voltunk, elővette a kopott pénztárcáját, és a hajléktalannak adta az aprót, amit a tárcájában talált. Nem mutattam, de jelentőségteljes pillanat volt a számomra.

A másik az egy tény: Él ebben a világban egy nagyon értékes nő, aki a következőket mondta: „Társadalmi felelősség visszaadni.” Fogadjuk el ezt a tanácsot. Mindenki annyit segítsen, amennyit tud, ne többet!

 

Unicef

 

HOGYAN KEZDTÜK?

A fizetési rendszer kiépítése során felvetettem azt az ötletet, hogy a bevételt 90/10-re osszuk, és ezt a 10% -ot felajánlom az unicef-nek. Sajnos a technológiai korlátok miatt ez nem sikerült, így az egyetlen megoldás a jövedelem 10% -ának átutalása maradt.

Az egyik pénzforgalmi szolgáltatón keresztül kapcsolatba kerültem Mina Krisztinával, az UNICEF Magyarország adománygyűjtési igazgatójával. Nagyon kedves és segítőkész volt. Tetszett neki az ötlet, ezért gyorsan megbeszélést szerveztünk, ahol megvitattuk a részleteket és aláírtuk a támogatási megállapodást. Megismerve egymást, bízunk abban, hogy együttműködésünk hosszú távú és sikeres lesz.

Végül élnék a lehetőséggel, és szeretnék köszönetet mondani neki a megállapodásunkért.

Köszönöm Krisztina!

 

Unicef

 

KAPCSOLAT UNICEF

Telefon
+36 1 225 8818

Email
krisztina.mina@unicef.hu

Cím
1077 Budapest Wesselényi u. 16/A

0

Kosár tartalma